Ομιλίες στα πλαίσια της επισκεψής τους στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο πραγματοποιήθηκαν από τρείς καθηγητές του Πανεπιστημίου Hubei της Κίνας ,που αναφέρονταν στις αρχαίες και νέες τεχνολογίες νερού και αποβλήτων της Κίνας. Για τις αρχαίες τεχνολογίες στην Ελλάδα από την αρχαιότητα μεχρι σήμερα μίλησε ο καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος κινητικότητας, που εκπονείται από το ΕΑΠ.

Ο Κοσμήτορας της ΣΘΕΤ Ιωάννης Καλαβρουζιώτης που είναι και επισκέπτης καθηγητής στο εν λόγω Πανεπιστήμιο ευχαρίστησε τους καθηγητές  Zheng Xiao Yun, Liu Ming Da, Ding Dan και την μεταπτυχιακό Luo Lai από την Κίνα για την συνεργασία τους και αναφέρθηκε στους πατροπαράδοτους επιστημονικούς δεσμούς που συνδέουν την Κίνα και την Ελλάδα.

Στην εκδήλωση παρευρέθη ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φωκίων Ζαίμης που απηύθυνε χαιρετισμό, ερευνητές και φοιτητές, ενώ την Εσπερίδα συντόνισε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών κα Χρυσή Καραπαναγιώτη.

Τα σχετικά video από την εκδήλωση βρισκονται στο site: https://eeyemcloud.eap.gr/index.php/s/4ropoErwNC7nwTr

 

Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019, από τις 12.00 έως τις 14.00, έλαβε χώρα στο Παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΕΑΠ (Αλεξανδρουπόλεως 10, Θεσσαλονίκη) η ημερίδα με τίτλο «Τα Μικροπλαστικά στο Νερό, στα Απόβλητα και στο Περιβάλλον». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Eργαστήριο Τεχνολογιών Αειφορικής Διαχείρισης αποβλήτων  της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας  του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και απευθύνθηκε σε ακαδημαϊκές δομές, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ασχολούμενους με το περιβάλλον και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Την συζήτηση συντόνισε η Ελένη Δεληγιάννη, Αναπλ. Καθηγήτρια, Εργαστήριο Γενικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας, Τμήμα Χημείας ΑΠΘ.

Η Ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμούς εκπροσώπων δημοσίων φορέων όπως ο κ. Άγις Παπαδόπουλος, Πρόεδρος ΕΥΑΘ, Καθηγητής ΑΠΘ και ο κ. Νίκος Ζειμπέκης, Αντιδήμαρχος καθαριότητας και ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησε  εισαγωγή στο θέμα της εκδήλωσης και παρουσίαση της σχετικής έκδοσης του νέου Βιβλίου της IWA :Microplastics in Water and Wastewater από τον καθηγητή Ιωάννη Καλαβρουζιώτη, Κοσμήτορα και Καθηγητή της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του ΕΑΠ. Στη συνέχεια, τη σειρά παρουσιάσεων άνοιξε η αν. καθηγήτρια Χρυσή Καραπαναγιώτη, Αναπλ. Καθηγήτρια, Τμήμα Χημείας ΠΠ  ακολουθούμενη από τους κ. Αργύρη Παπακωνσταντίνου, Χημικό M. Sc. Διευθυντής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος Δ.Ε.Υ.Α Λάρισας, Μέλος Επιτροπής Περιβάλλοντος Ε.Δ.Ε.Υ.Α και την κα. Ευσταθία Λαϊνά, Δικηγόρο, Μ.Δ.Ε. Διεθνών Σπουδών ΑΠΘ, Μ.Δ.Ε. Διοικητικού Δικαίου Δ.Π.Θ., επιστημονική συνεργάτιδα του περιοδικού “Environmental Policy and Law”. Στο τέλος πραγματοποιήθηκε σχετική γόνιμη συζήτηση."

 

Στο Διεθνές Συμπόσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας που διεξήχθη από 14-15 Νοεμβρίου, 2019, παρευρέθηκε και μίλησε ως προκσκεκλημένος ομιλητής ο καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης διευθυντής σπουδών του ΠΜΣ ‘Διαχείριση αποβλήτων’.

Το International Symposium on the use of nonconventional waters to achieve food security συνδιοργανώθηκε από τον Food and Agriculture Organization of the United Nations και την κυβέρνηση της Ισπανίας.

Ο καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, ανέπτυξε το Έμπειρο Σύστημα Λήψης Αποφάσεων για την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών αστικών λυμάτων και ιλύος στη γεωργία, προϊόν της ερευνητικής ομάδας του εργαστηρίου Τεχνολογιών αειφορικής διαχείρισης αποβλήτων. Το Λογισμικό είναι προσβάσιμο (εκπαιδευτική έκδοση) στους φοιτητές του ΕΑΠ στο site: http://wdss.eap.gr/wwes/el/

«Τα Μικροπλαστικά στο Νερό, στα Απόβλητα και στο Περιβάλλον»

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019, από τις 18.00 μέχρι τις 21.00, έλαβε χώρα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος/Αθήνα) εσπερίδα με τίτλο «Τα Μικροπλαστικά στο Νερό, στα Απόβλητα και στο Περιβάλλον». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) και την Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) και απευθύνθηκε σε ακαδημαϊκές δομές, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ασχολούμενους με το περιβάλλον και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Την εκδήλωση χαιρέτησαν  ο κ. Μανώλης Γραφάκος, Γενικός  Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, η  κα Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής , Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και ο  Καθηγητής Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας Πρόεδρος Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Ένα νέο Βιβλίο της International Water Association με τίτλο: ‘Μικροπλαστικά σε νερό και απόβλητα’ κυκλοφόρησε ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου, 2019, των εκδοτών Χρυσής Καραπαναγιώτη, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πατρών και του  Ιωάννη Καλαβρουζιώτη Καθηγητή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Το βιβλίο  παρουσιάστηκε την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019, στην Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πατρών.