ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ ΟΒΙ ΓΙΑ ΤΟ
ΕΑΠ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) χορηγήθηκε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αρ. 1009896 (ισχύς έως 20-7-2039) σε καθηγητές του ΕΑΠ και του Πανεπιστημίου Πατρών. Η εφεύρεση αφορά στη διεργασία υγιεινοποίησης και σταθεροποίησης βιοστερεών προϊόντων Κέντρων Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων (ΚΕΑΛ), με έμφαση στην πλήρη αδρανοποίηση του βακτηριακού τους φορτίου και στη μείωση της περιεχόμενης υγρασίας, μέσω ενός μονού σύντομου (χρονικής κλίμακας λεπτών) σταδίου ψυχρού πλάσματος ηλεκτρικών εκκενώσεων διηλεκτρικού φράγματος σε ατμοσφαιρικό αέρα υπό ατμοσφαιρική πίεση, με το βιοστερεό να αποτελεί ηλεκτρόδιο σε ελεύθερο δυναμικό. Η εφεύρεση συμβάλλει στην υγιεινοποίηση και ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων των Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) και στην εν δυνάμει αξιοποίησή τους ως εδαφοβελτιωτικό άγονων εδαφών και ως κομπόστ στη γεωργία. Ευθυγραμμίζεται με την προτεραιότητα του «ENPI-MED» όσον αφορά στην ανάπτυξη και αξιοποίηση προϊόντων τεχνολογιών για την εξασφάλιση της αειφορικής διαχείρισης και χρήσης των φυσικών πόρων και των αποβλήτων, καθώς και με τις κατευθυντήριες γραμμές για την αποδοτικότητα των πόρων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Η εφεύρεση οδηγεί στη μείωση της ανάγκης χρήσης ξενοβιοτικών μορίων στο περιβάλλον, χάρις στην υγιεινοποίηση των βιοστερεών μέσω της τεχνολογίας ψυχρού πλάσματος ηλεκτρικών εκκενώσεων διηλεκτρικού φράγματος ηλεκτροδίου ελεύθερου δυναμικού σε ατμοσφαιρική πίεση, και άρα στην υιοθέτηση φιλικότερων πρακτικών στο πλαίσιο των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης.
Οι εφευρέτες από πλευράς Πανεπιστημίου Πατρών αναφέρονται:
Παναγιώτης Σβάρνας Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών
Κροντηράς Χριστόφορος και Γεωργά Σταυρούλα Καθηγητές Τμήματος Φυσικής
Παπαδόπουλος Πολύκαρπος, Επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών
Γιαννακόπουλος Βαγγέλης, Επίκουρος Καθηγητής Γεωργικής Φυσικοχημείας & Μηχανικής των Αγροσυστημάτων
και ο Ιωάννης Καλαβρουζιώτης Καθηγητής Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, ΕΑΠ.
Λογισμικό επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων υγρών αστικών αποβλήτων (ΕΥΑΑ) και ιλύος – Decision Support System for Wastewater and Biosolid Reuse
Πρόκειται για εφαρμογή λογισμικού που επεξεργάσθηκε και υλοποίησε ύστερα από έρευνα τρισήμιση ετών η ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου μας «Τεχνολογιών Αειφορικής Διαχείρισης Aποβλήτων» και το οποίο σε αυτή του την έκδοση διανέμεται στους φοιτητές μας ατελώς. Η πλήρης έκδοση που θα αφορά Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, ερευνητές, φορείς κ.α. θα διατεθεί σε ελληνική, αγγλική, κινεζική έκδοση συντόμως.
Η εφαρμογή βρίσκεται στη διεύθυνση:
Οι ελληνικές οδηγίες χρήσης:
http://wdss.eap.gr/wwes/images/WDSS-Student-User-Manual-el-GR-v1.0.pdf
Λογισμικό “ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ”
Η παρούσα εφαρμογή δημιουργήθηκε στα πλαίσια εκπόνησης Διπλωματικής Εργασίας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διαχείριση Αποβλήτων» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου της από την κα Έλενα Αλεξοπούλου (MSc) και φέρει τίτλο «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Διαδικτυακής Εφαρμογής αναφορικά με τη Νομοθεσία των Στερεών και Υγρών Αποβλήτων».
Επιβλέπων της Δ.Ε. ήταν ο Καθηγητής του ΕΑΠ Δρ. Ιωάννης Καλαβρουζιώτης , με την συμβολή του Καθηγητή Δρ. Ιωάννη Χατζηλυγερούδη και της Φωτεινής Γριβοκωστοπούλου από το Εργαστήριο Γραφικών, Πολυμέσων και Γεωγραφικών Συστημάτων του Τμήματος Μηχ/κών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
UV-Leach: Υβριδικό μοντέλο επεξεργασίας στραγγισμάτων ΧΥΤΑ συνδυάζοντας τη χρήση Προχωρημένων Οξειδωτικών Διεργασιών Αντιρρύπανσης (ΠΟΔΑ) και την τεχνολογία των μεμβρανών.
Φορέας Χρηματοδότησης: Β’ ΚΥΚΛΟΣ – χρηματοδότησης ερευνητικών έργων στην Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
Συνεργαζόμενοι φορείς:
- Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Τμήμα Χημείας, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Δημητρούλα Λαμπροπούλου – Συντονιστής Φορέας του έργου
- ΕΔΑΔΥΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
- ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε.
- Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Εργαστήριο Τεχνολογιών Αειφορικής Διαχείρισης Αποβλήτων, Διευθυντής καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης.
Περισσότερες πληροφορίες στο https://uv-leach.chem.auth.gr/
BioCom: Βελτίωση της γονιμότητας άγονων εδαφών με την συνδυαστική χρήση γαιοσκωλήκων και βιοεξανθρακωμάτων για την παραγωγή προϊόντων υψηλής θρεπτικής και αγρονομικής αξίας. Εφαρμογή τεχνολογίας σε πιλοτικό στάδιο
Φορέας Χρηματοδότησης: ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΥΠΟΜΕΤΡΟΥ 16.1 – 16.5 (ΔΡΑΣΗ 1) 16.1-16.5 «Συνεργασία για περιβαλλοντικά έργα περιβαλλοντικές πρακτικές και δράσεις για την κλιματική αλλαγή» σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020.
Επιχειρησιακή Ομάδα:
- Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Εργαστήριο Τεχνολογιών Αειφορικής Διαχείρισης Αποβλήτων, Διευθυντής καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης – Συντονιστής Φορέας του έργου.
- Πολυτεχνείο Κρήτης, Εργαστήριο Τεχνολογίας Διαχείρισης Μεταλλευτικών & Μεταλλουργικών Αποβλήτων & Αποκατάστασης Εδαφών, Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, καθηγητής Κώστας Κομνίτσας)
- VIORGAN, Θεοφύλακτος Σιδηρόπουλος Ο.Ε.
- Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσολογγίου- “Η ΕΝΩΣΗ”
- Αγροτικός Συνεταιρισμός ” Αγίων Αποστόλων”
- Think Smart IKE
Περισσότερες πληροφορίες στο https://biocom.eap.gr/
ReWaST: Επεξεργασία Υγρών Αποβλήτων και Ιλύος προσανατολισμένη στην ανάκτηση πόρων σε Ελλάδα και Γερμανία
Φορέας Χρηματοδότησης: Χρηματοδοτούμενο έργο στο πλαίσιο της δράσης IKYDA 2022, μέσω της διμερούς συμφωνίας μεταξύ ΙΚΥ και της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD).
Συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια:
- Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Εργαστήριο Τεχνολογιών Αειφορικής Διαχείρισης Αποβλήτων, Διευθυντής καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης
- Πανεπιστημίου του Kaiserslautern της Γερμανίας, τμήμα Resource Efficient Wastewater Technologies, καθηγήτρια κα. Steinmetz Heidrun.
Ερευνητικός Στόχος: Η ελληνική ομάδα θα συλλέξει δεδομένα λειτουργίας Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ). Ερευνητές και από τα δύο Πανεπιστήμια θα αξιολογήσουν τα συλλεχθέντα και τα υπάρχοντα δεδομένα, θα συγκρίνουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο χωρών σε θέματα διαχείρισης λυμάτων, επαναχρησιμοποίησης βιοστερεών και ανάκτησης πόρων και θα προτείνουν καλές πρακτικές σύμφωνα με τις τελευταίες τεχνολογικές εφαρμογές και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ένας διαδραστικός χάρτης των ΚΕΛ στην Ελλάδα και ένα κοινό επιστημονικό άρθρο που θα συγκρίνει την κατάσταση στην Ελλάδα και τη Γερμανία όσον αφορά την επεξεργασία της ιλύος και την ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση θρεπτικών ουσιών θα είναι οι κύριοι στόχοι του έργου.
Greece 4.0: Δίκτυο Αριστείας για την Ανάπτυξη, Διάδοση και Εφαρμογή Τεχνολογιών Ψηφιακού Μετασχηματισμού στην Ελληνική Μεταποιητική Βιομηχανία
Φορέας Χρηματοδότησης: Συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.
Εταίροι:
- Πανεπιστήμιο Πατρών, Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού (LMS) του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών- Συντονιστής Φορέας του έργου.
- ΕΚΕΤΑ/ ΙΠΤΗΛ,Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
- Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ»
- Πανεπιστήμιο Κρήτης
- Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
- Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ)
- Πολυτεχνείο Κρήτης
- Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Εργαστήριο Τεχνολογιών Αειφορικής Διαχείρισης Αποβλήτων, Διευθυντής καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης
Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.greece40.gr/
Ολοκληρωμένες Μεταπτυχιακές Διατριβές
Έτος 2022-2023
Άλφα Δήμητρα
Αμοργιανιώτης Άγγελος
Αϊνατζόγλου Νικόλαος
Γαρύφαλλος Γεώργιος
Δανιά Γεωργία
Δρόλια Ειρήνη
Ζαπαντιώτης Σταμούλης
Ήλια Ευριδίκη
Θωμόπουλος Βασίλειος
Κανλή Παναγιώτα
Καπνιστός Χαράλαμπος
Καραναστάση Φανή
Καρβέλας Νικόλαος-Νεκτάριος
Κατρής Δημήτριος
Κατσαλά Μαρία
Κολέτσιος Ζαννής-Αλέξανδρος
Κούβαλη Νίκη
Κουτελιδάκη Ευαγγελία
Κοφινάς Περικλής
Κυρίτσης Σπυρίδων
Κωνσταντινίδης Κωνσταντίνος
Κωστοπούλου Φωτεινή-Κωσταντία
Λαζαρίδης Αλέξανδρος
Λουκάς Παναγιώτης
Μαγγιώση Κωνσταντίνα- Δανάη
Μανδηλάρης Διονύσιος
Μάργαρη Μαρία
Μοσχολιός Ευστάθιος
Μπουγιωτοπούλου Αθηνά
Μυλωνάς Αθανάσιος
Νικηφορίδης Γεώργιος
Νικολαΐδου Παναγιώτα
Ντάγκα Γιαννούλα
Ντούλου Περσεφόνη-Αιμιλία
Παναγέα Γεωργία
Παναγιώτα Ανθούλα
Παπαδημητρίου Μαρία
Πέτα Γεωργία
Πλατυμέση Κλειώ
Πούλου Μαρία
Σάλτου Βασιλική
Σούζας Κωνσταντίνος
Σταύρακα Σοφία
Σταύρου Βασιλική
Στεφάνου Λαμπρινή
Τιμοθεάτου Κωνσταντίνα
Τρομπούκη Ελένη
Τσαγκουρίδου Κλεονίκη
Τσάμη Ειρήνη
Τύπας Χαρίσιος
Χαραλαμπίδης Στέφανος
Χαριζάνης Βασίλειος
Έτος 2021-2022
Γιαλαμά Παρασκευή
Καραπά Δέσποινα
- Επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων Βιολογικού Χαλκίδας για άρδευση ελαιοκαλλιεργειών.
Κουρίδης Θεόδωρος
Παλαιόπουλος Σπυρίδων
Παπαδόπουλος Δημήτριος
Παπασταύρου Σταύρος
Σερασκιέρη Ανθούλα
Τσαρούχα Δέσποινα
Τσιμικλή Μαρία
Τσιφτιλής Παναγιώτης
Φράγκου Αικατερίνη
Ολοκληρωμένες Διδακτορικές Διατριβές
Δημήτριος Παπαϊωάννου
Κολλυρόπουλος Κωνσταντίνος
Ίσαρη Εκάβη-Αικατερίνη
Εν εξελίξει Διδακτορικές Διατριβές
- Επεξεργασία βιοστερεών από Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) με Τεχνολογία Ψυχρού Πλάσματος και αξιολόγηση της καταλληλόλητας τους ως εδαφοβελτιωτικά για γεωργική χρήση.
Φορέας Χρηματοδότησης: ΕΛΚΕ-Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Υπ. Διδάκτωρ: κα. Καντεράκη Άλκηστις
Επιβλέπων καθηγητής: κ. Καλαβρουζιώτης Ιωάννης
- Επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων σε αστικές περιοχές: Μια προσέγγιση για τη βέλτιστη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων στο μοντέλο μιας «έξυπνης πόλης».
Υπ. Διδάκτωρ: κ. Μιχαλόπουλος Σωτήρης
Επιβλέπων καθηγητής: κ. Καλαβρουζιώτης Ιωάννης
- Καλλιεργητικές πρακτικές και μέθοδοι προστασίας της πρωτογενούς φυτικής παραγωγής ως πηγές ρύπανσης των ελληνικών αγρο-οικοσυστημάτων με μικροπλαστικά.
Υπ. Διδάκτωρ: κ. Αραμπατζής Χρήστος
Επιβλέπων καθηγητής: κ. Καλαβρουζιώτης Ιωάννης
- Διερεύνηση των δεικτών ρύπανσης του εδάφους με μέταλλα συναρτήσει της αργίλου, οργανικής ουσίας και του pH του εδάφους υπό την επίδραση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων και των βιοστερεών.
Υπ. Διδάκτωρ: κα. Κολοκοτσά Αναστασία
Επιβλέπων καθηγητής: κ. Καλαβρουζιώτης Ιωάννης