Μενού Κλείσιμο

Εσπερίδα “Τα Μικροπλαστικά στο Νερό, στα Απόβλητα και στο Περιβάλλον”

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019, από τις 18.00 μέχρι τις 21.00, έλαβε χώρα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος/Αθήνα) εσπερίδα με τίτλο «Τα Μικροπλαστικά στο Νερό, στα Απόβλητα και στο Περιβάλλον». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) και την Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) και απευθύνθηκε σε ακαδημαϊκές δομές, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ασχολούμενους με το περιβάλλον και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο κ. Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, η κα Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής , Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και ο Καθηγητής Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας Πρόεδρος Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Στους ομιλητές συγκαταλέγονταν οι καθηγητές Prof. Dr. Peter Grathwohl (Vice President of Research and Innovation, Eberhard Karls University of Tübingen) και Prof. Dr. Christian Laforsch (Vice President for Research, Chairholder Animal Ecology, University of Bayreuth), ενώ από την Ελλάδα συμμετείχαν η Χρυσή Καραπαναγιώτη (Αν. Καθηγήτρια Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών) και ο Ιωάννης Καλαβρουζιώτης (Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, ΕΑΠ) με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του βιβλίου τους από την Ιnternational Water Association (IWA) με τίτλο «Microplastics in Water and Wastewater». Οι ομιλίες αφορούσαν το επίκαιρο και εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα των μικροπλαστικών στο περιβάλλον που απασχολεί το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας. Tον συντονισμό της εκδήλωσης εκανε η δημοσιογράφος κα Ματρώνη Δικαιάκου.

Η εσπερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμούς εκπροσώπων δημοσίων φορέων, εισαγωγή από τον καθηγητή Ιωάννη Καλαβρουζιώτη (ΕΑΠ), χαιρετισμό εκ μέρους της DAAD από την κα Λία Γουδουσάκη και ακολούθησε παρουσίαση από την κα Μυρτώ Προβίδα της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών με θέμα το ερευνητικό τοπίο της Γερμανίας και τις υποτροφίες της DAAD. Στη συνέχεια, τη σειρά παρουσιάσεων άνοιξε η αν. καθηγήτρια Χρυσή Καραπαναγιώτη, ακολουθούμενη από τους καθηγητές Peter Grathwohl και Christian Laforsch, ενώ στο τέλος πραγματοποιήθηκε σχετική συζήτηση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο